Blog

Wat gebeurt er met ons afval?

Afval is overal. In de natuur, bij ons thuis, bij bedrijven en zelfs in het riool. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons afval wanneer dit is opgehaald? Er zijn veel afvalstromen binnen onze economie. Afval wordt een steeds belangrijker milieu onderwerp voor niet alleen overheden maar ook voor bedrijven en individuen. In dit artikel vertellen we meer over wat er gebeurt met het afval dat wordt opgehaald. 

Het scheiden van afval

Het scheiden van afval is niet verplicht. Grote kans dat dit in de toekomst zal veranderen door de steeds scherper aangetrokken milieuregels. Door overheden wordt er door middel van campagnes steeds meer gestuurd op het scheiden van afval. Waar je voorheen een of twee afvalbakken in de tuin hebt staan hebben sommige gezinnen er wel vier staan! Voor plastic, papier & karton, GFT-afval en restafval. Door het scheiden van afval vanaf de bron kunnen afvalinzamelingsbedrijven het afval efficiënter verwerken tot grondstoffen waardoor we een circulaire afval omloop kunnen creëren. Hiervoor moet iedereen zijn steentje bijdragen. 

Textiel

Sommige kleding die nog intact is en een tweede kans verdiend, wordt ingezameld, gewassen en tegen een schappelijke prijs verkocht voor gezinnen die het minder hebben. Andere kledingstukken worden die niet meer gedragen kunnen worden, worden verwerkt tot garen of andere producten om nieuwe kleding van te maken of bijvoorbeeld matrassen of autostoelen op te vullen. 

Restafval

Het afval wat niet meer gescheiden kan worden en wat in de afvalbak belandt, wordt restafval genoemd. Dit afval kan niet meer worden gebruikt en wordt verbrand. In grote ovens met temperaturen tot wel 850 graden of hoger wordt dit verbrand tot as. Tijdens het proces komt warmte vrij waarvan elektriciteit wordt opgewekt. 

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

Van GFT-afval wordt biogas gemaakt. Dit wordt ook wel groene stroom genoemd. Na het verwerken hiervan blijft compost over. Compost bestaat uit plantaardige resten wat weer gebruikt kan worden bij de land en tuinbouw. 

Plastic 

Van oud plastic wordt nieuw plastic gemaakt. Plastic is zeer schadelijk voor het milieu. Het is daarom van belang dat dit goed wordt gescheiden maar helaas belandt het nog te vaak in het milieu. Door plastic te recyclen kan er flink worden bespaard op aardolie wat niet oneindig is. 

Glas

Glas is een uitstekende grondstof om te recyclen en kan bijna in zijn geheel worden gebruikt voor het maken van nieuw glas. Door te scheiden op kleur kan het glas eenvoudig worden omgesmolten tot nieuw glas.

Papier en Karton 

Van papier en karton wordt nieuw papier gemaakt. Papier en karton kan tot wel 6 keer opnieuw gebruikt worden! Hierdoor is papier en karton zeer goed recyclebaar. 

Vet en oliën

Van gebruikte vetten en oliën zoals frituurvet wordt biodiesel en bio brandstof gemaakt. Door te hergebruiken wordt er bespaard op olie en er komen minder schadelijke stoffen vrij in het milieu.